Microsoft are în plan să schimbe modul în care Start Screen funcționează odată cu lansarea lui Windows 8.1. Surse apropiate spun că Microsoft testează câteva versiuni ale lui Windows 8.1, cunoscute sub numele Windows Blue, care includ opțiunea de a trece direct în modul Desktop. Opțiunea va fi dezactivată by default, lăsând utilizatorul să aleagă între ecranul de start Metro sau varianta tradițională a desktop-ului.

Funcționalitatea “hot corners” var rămâne neschimbată, putând în continuare să accesați bara Charm sau ecranul de start chiar dacă ați ales să intrați direct în modul desktop.

Microsoft, oarecum, ascultă toate criticile la adresa sa și dorește să le facă pe plac utilizatorilor care încă folosesc tradiționalele calculatoare cu mouse și tastatură. Deși aplicații ca Pokki au avut un mare succes, Microsoft nu pare să se gândească să aducă butonul de Start înapoi, mai degrabă încearcă să ofere utilizatorilor doar un mod de a trece direct în modul desktop. Opțiunea de a trece de Start Screen, conform surselor, este creată doar pentru a-i liniștii pe utilizatorii care chiar nu mai vor să lucreze cu noul meniu de start.