Milwaukee-Eight e numele noului motor care va echipa modelele Harley-Davidson începând cu 2017. Ultima modificare intervenise acum 15 ani, când a fost introdus motorul Twin Cam.
Așa cum îi spune și numele, Milwaukee-Eight are patru supape pe cilindru. Este un motor complet nou, care va înlocui treptat, pe fiecare model al firmei, motorul Twin Cam introdus în 1999. Nu numai numărul supapelor s-a dublat, ci și cel al bujiilor. Fiecare cilindru are câte două bujii. Responsabilă de introducerea amestecului este injecția de la Bosch. Cea de-a noua generație de motoare mari cu amplasarea tradițională a cilindrilor în V e capabilă de mai multă putere, păstrând totodată aspectul, sunetul și senzațiile transmise.
Pentru a reduce vibrațiile, motorul este amplasat pe tampoane de cauciuc, iar la interior beneficiază de un arbore de contrabalansare. Inginerii spun că acest arbore de contrabalansare e atât de eficient, încât a controlul vibrațiilor a fost ajustat la 75%, pentru că dacă l-ar fi lăsat să acționeze 100% s-ar fi pierdut din senzația familiară pe care o trebuie să o transmită un Harley.



Va fi produs în două versiuni de capacitate cilindrică: 107ci (1750cmc) sau 114ci (1870cmc). Primele modele care vor beneficia de noul motor sunt cele din gama touring. Cel de 107ci, versiunea standard, răcit cu ulei, va echipa Street Glide, Road Glide, Electra Glide Ultra Classic și trike-ul Freewheeler. Varianta Twin-Cooled, cu răcire pe lichid, se va găsi pe modelele Ultra Limited, Road Glide Ultra și Tri Glide. Motorul de 114 ci va propulsa pentru început modelele CVO Limited și Street Glide.
Alex Bozmoski, inginerul șef de la Harley-Davidson, spune că “Milwaukee-Eight păstrează configurația clasică cu amplasarea cilindrilor la 45 de grade. De asemenea, păstrează cuplul puternic în zona joasă de turație, care e ideal pentru un condus relaxat. Însă vine în plus cu un răspuns rapid al accelerației, mai multă putere, un sunet clar, un consum redus de combustibil și o conducere mai delicată”.